WAT IS VEGAN

Veganisten vermijden niet alleen het gebruik van dieren in hun voeding, ze vermijden het gebruik van dieren in hun volledig dagelijks leven.

Zo zullen zij nooit producten kopen die gemaakt zijn van dieren zoals bont, wol, dons, veren en zijde. Of groentes die uit de boom zijn gehaald door apen, zoals de avocado. Ook huid- en verzorgingsproducten kunnen dierlijke producten bevatten. En een dagje dierentuin? die slaan zij ook over.

Mensen kiezen voor verschillende redenen voor een vegan leefstijl. Ze doen dit bijvoorbeeld vanwege het welzijn van de dieren of voor het milieu door hiermee hun CO2 afdruk te verlagen.

Wat is vegan

1. Wat is vegan?

Een vegan levenswijze vermijdt alle vormen van het gebruik van dieren. Voeding zonder het gebruik van dierlijke producten is hier onderdeel van. Vlees en vis zijn hier duidelijke vormen van. Maar denk ook aan tapenade, vaak gemaakt met ansjovis of snoepgoed waar gelatine bij gebruikt. Voor vegetariërs en veganisten kan er een mogelijk tekort ontstaan in de eiwitbehoefte, de vetzuren, vitamine D en Calcium, vitamine B12, ijzer, zink en jodium.

2. Is vegan gezond?

Een plantaardig voedingspatroon heeft gezondheidsvoordelen. Vegetariërs en veganisten voeden zich vaak rijk met gevarieerde groentes en fruit. Maar er schuilt ook een risico in dit voedingspatroon. Voor ieder voedingspatroon geldt, hoe gevarieerder hoe gezonder. Het uitsluiten van voedingsmiddelen, zoals het mijden van alle producten van dierlijke oorsprong, zorgt er voor dat je minder gevarieerd eet. Dit vergroot het risico op een voedingstekort. Dit risico is hoger voor veganisten dan voor vegetariërs die nog wel ei, melk en andere dierlijke producten nuttigen. 

VITAMINE B12

Extra aandacht is geboden voor de vitamine B12 inname. De enige voedingsbron voor vitamine B12 is van dierlijke oorsprong. Veganisten zullen hun voeding moeten aanvullen met verrijkte voedingsmiddelen of supplementen.

Voeding met vitamine B12 zijn onder andere nori, Kaas 48+, mozzarella, camembert, ei, kwark.

EIWITTEN

Eiwitten van plantaardige voeding zijn van lagere kwaliteit dan die van dierlijke voedingsmiddelen. Om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen, is een variatie in het eten van peulvruchten, granen en oliehoudende zaden belangrijk. 

Eiwitten zitten onder andere in de volgende plantaardige voeding: hennepzaad, pinda’s, pijnboompitten, amandelen, sesamzaad, walnoten, linzen, haver, tempé, quinoa.

VETTEN

Er is extra aandacht nodig voor het innemen van de juiste vetten als er geen vis of eieren gegeten worden. Het gaat om de lange ketenvetzuren uit de OMEGA 3 familie (EPA en DHA). Producten zoals koolzaadolie en noten kunnen voorzien in deze behoefte. 

Plantaardig voeding met Omega zijn onder andere: chiazaad, spruiten, hennepzaad, walnoten en lijnzaad.

VITAMINE D EN CALCIUM

Voor veel mensen (een algemeen volksgezondheidsprobleem) is de vitamine D en calcium inname een probleem. Echter, bij mensen die ook geen zuivelproducten meer eten is er een groter risico op een tekort. Een variatie in het eten van oliehoudende vruchten, verrijkte voedingsproducten en het drinken van water ondersteund hierbij de gezondheid.

Voedingsmiddelen met vitamine D zijn onder andere: eieren, yoghurt, kwark, brie, boter, champignons en kaas.
Voor Calcium zijn dit onder andere: kaas, sesamzaad, chiazaad, amandelen, lijnzaad, boerenkool, waterkers, zeekraal, Teff en spinazie.

3. Conclusie

Als volwassenen kan een vegetarisch dieet goed voldoen in de behoefte van alle benodigde voedingsstoffen, echter aandacht voor het risico op een tekort aan de genoemde nutriënten is geboden. Ook is het raadzaam om een overmatige inname van onder andere onverzadigde vetten en natrium te voorkomen. Veganisten doen er goed aan om een vitamine 12-suppletie standaard in te nemen als aanvulling op hun voeding. 

Deze informatie nalezen of wil je meer weten over de risico’s van een veganistisch of vegetarisch dieet? Lees dit onderzoek uitgevoerd door de hoge gezondheidsraad in België.

Andere foodblogs

omelet met gochujang chili pasta
Omelet met gochujang chili pasta
Makkelijke vegetarische recepten Courgette ontbijtbowl met Skyr
Courgette ontbijtbowl met Skyr
Makkelijke vegetarische recepten Hete bliksem met gekarameliseerde pecannoten
Hete bliksem met gekarameliseerde pecannoten
Makkelijke vegetarische recepten Bananencake met walnoten en amandelmeel
Bananencake met walnoten en amandelmeel
Makkelijke vegetarische recepten Boerenkool salade met zoete aardappel blauwe bessen en pecannoten
Boerenkool salade met zoete aardappel blauwe bessen en pecannoten
Gekarameliseerde pecannoten maken
Gekarameliseerde pecannoten maken
Makkelijke vegetarische recepten avondeten Pompoen met couscous en feta
Couscous met pompoen feta en citroen

Ontvang de nieuwste recepten en inspiratie in je inbox

VEGAN CHOCOLADE
MOUSSE 

VEGAN
TONIJNSALADE 

VEGAN OLIJVEN
TAPENADE

  • JANNE MEIJSSEN, oprichter van Vega Makkelijk, is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze heeft twee kookboeken uitgebracht en is inmiddels bezig met het derde kookboek. Naast haar leuke baan heeft ze aandacht voor een gezond, voedzaam en lekker voedingspatroon. De kennis die zij hierin opdoet vertaalt zij in gezonde makkelijke recepten en interessante blogs.

  • Bekijk ook eens

  • Boerenkool salade met kikkererwten tomaat en parmezaan
  • Makkelijke vegetarische recepten avondeten Tomaten orzo met paprika en crunchy salie
  • Makkelijke vegetarische recepten avondeten Spinazie ricotta taart met feta
  • Makkelijke vegetarische recepten Quinoa met oven gebakken groentes halloumi en muntdip