HOE KAN JE GEZONDER ETEN
HOE KAN JE GEZONDER ETEN, met kleine aanpassingen behaal je groots resultaat én balans
Stiekem weten we wel welke dingen in onze voeding niet goed zijn, bijvoorbeeld het eten van koek of zoutjes (the obvious). Met de juiste balans zou je dit moeten kunnen blijven eten met mate. Bewust zijn van je voeding inname is hiervoor key to succes. Soms eten we ongemerkt toch ongezonder dan we zouden willen. Of voel je je niet fit doordat het het lichaam niet krijgt wat het nodig heeft? Het gaat dan niet om gezonder eten maar ‘anders’ eten.
Een eenvoudige manier om gezonder te eten is door extra groenten en rauwkost toe te voegen aan iedere maaltijd of snackmoment. Denk aan een handjevol cherrytomaatjes als tussendoortje of een flinke portie gegrilde groenten bij de lunch. Kleine aanpassingen zoals deze kunnen een groot verschil maken voor je algehele gezondheid. Maar, voordat je begint met aanpassen van je voeding is het raadzaam om je huidige voedingspatroon te beoordelen
TIP: Zorg dat je bord bij het avondeten voor de helft gevuld is met groentes.
1. Gezonder eten begint bij het beoordelen van je huidige voedingspatroon
Soms eten we meer dan we beseffen, en een eetdagboek kan helpen om bewustwording te creëren over wat we precies binnenkrijgen. Misschien ontdek je dat je te weinig groenten eet, of dat je regelmatig naar ongezonde snacks grijpt. Door je eetgewoonten op papier te zetten, kun je gerichter werken aan verbetering. Ontdek waar jij gezondheidsstappen kan maken en breng zo je eetwissels in kaart.
TIP: Eet voldoende eiwitrijk door bijvoorbeeld magere kwark, ei of cottage cheese te eten. Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoed.
2. Gezonder eten stap voor stap
Kleine stappen zorgen voor een groot resultaat. Pas stap voor stap een eetwissel toe in je voedingspatroon. Geef jezelf de tijd om te wennen aan deze aanpassing voordat je een volgende eetwissel toepast. Als je alles in een keer aanpast, kan het zijn dat je ontmoedigd raakt doordat de aanpassing te groot wordt.
VOORBEELDEN VAN EETWITTELS
– Vervang witte pasta met een volkoren pasta variant.
– Vervang wit brood door volkoren brood.
– Verminder het broodbeleg op je boterham.
– Vervang een zoet belegde boterham met hartig beleg (bijv. cottage cheese met komkommer of een gebakken ei met sla).
– Vervang een ongezond snoepmoment met rauwkost (bijv. snacktomaten of komkommers) of met een stuk fruit, noten, een gekookt ei of een schaaltje magere kwark.
– Vervang een glas frisdrank door water.
– Vervang volle mayonaise door een mayonaise op yoghurt basis (Yofresh)
– Vervang volle yoghurt door magere kwark.
– Verminder de hoeveelheid honing in je thee of suiker in je koffie.
2. Niet gezonder maar ANDERS eten
Gezonder eten betekent je lichaam voeden naar de behoefte die het nodig heeft. Het kan zijn dat jouw voedingsinname goed en gezond lijkt, maar je je niet vitaal voelt. Misschien heeft jouw lichaam behoefte aan meer eiwitten of koolhydraten dan je momenteel binnenkrijgt. Of heb je een tekort aan bepaalde vitamines. Het is raadzaam om in dat geval je voedingspatroon en lichaamsactiviteiten samen met een voedingsdeskundige te bespreken.
TIP: Weeg je koolhydraten (pasta/aardappelen/etc.) voor het avondeten af om te voorkomen dat je onbewust te veel eet.
2. "Eat the rainbow"
Eet de regenboog! Elke kleur in groenten en fruit staat namelijk voor verschillende voedingsstoffen, antioxidanten en fytochemicaliën die belangrijk zijn voor een optimale gezondheid. Door een verscheidenheid aan kleuren in je voeding op te nemen, zorg je ervoor dat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Denk aan rode tomaten, oranje wortelen, gele paprika’s, groene bladgroenten, blauwe bosbessen en paarse aubergines.
TIP: Luister naar je lijf en eet als je trek hebt. Rauwkost zoals tomaten, komkommer, wortels en radijs kan altijd!
Kortom, luister naar je lichaam en geef het de voedingsstoffen die het nodig heeft om optimaal te functioneren. Met kleine aanpassingen en bewuste keuzes kun je stap voor stap werken aan een gezonder en gebalanceerder eetpatroon. En vergeet niet: elke kleine stap is een stap in de goede richting naar een gezondere versie van jezelf. Gun jezelf de tijd om te wennen aan de aanpassingen die je doet in je voeding.
TIP: Eet voldoende gezonde koolhydraten om cravings te voorkomen (volkoren granen, peulvruchten, groente en fruit).
Andere foodblogs
JANNE MEIJSSEN, oprichter van Vega Makkelijk, is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze heeft inmiddels drie kookboeken uitgebracht. Naast haar leuke baan heeft ze aandacht voor een gezond, voedzaam en lekker voedingspatroon. De kennis die zij hierin opdoet vertaalt zij in gezonde makkelijke recepten en informatieve blogs.