ZELF ZUURDESEM STARTER VOEDEN EN MAKEN
Zelf zuurdesem starter voeden en maken: liefde op het eerste deeg!
Er gaat iets magisch schuil in het maken van je eigen zuurdesemstarter. Geen zakjes gist uit de supermarkt, geen snelle shortcuts — alleen bloem, water en geduld. Het is een klein alchemistisch wonder dat je zelf in gang zet. En het mooie? Het is eenvoudiger dan je denkt, en het resultaat is zó de moeite waard: heerlijk geurig, ambachtelijk brood met een knapperige korst en een rijke, volle smaak.
De Start(er): Zelf Zuurdesem Starter maken
De basis van een zuurdesemstarter is simpel: bloem en water, in gelijke delen. Jij kiest voor speltbloem, een prachtige keuze met een nootachtige smaak en een goede voedingswaarde. Dat maakt het niet alleen lekker, maar ook voedzaam.
Ingrediënten voor Dag 1
– 75 gr (Spelt)bloem
– 75 mililiter lauwwarm water (ongeveer 45 graden celsius)
– Weckpot (uitgekookt)
– Elastiekje
Ingrediënten voor Dag 2 (en verder)
– 75 gr (Spelt)bloem (gebruik altijd hetzelfde bloem als dag 1)
– 75 mililiter lauwwarm water (ongeveer 45 graden celsius)
Tip: Maak je weckpot bacterie vrij. Giet er na het afwassen van de pot kokend water in, giet het weer uit en laat de pot aan de lucht drogen. Zo start je hygiënisch en voorkom je ongewenste bacteriën. Zo geef je jouw starter de beste start!
Dagelijks Ritueel: Zuurdesem Starter Voeden
Na 24 uur zul je misschien al wat belletjes zien — een goed teken! Nu begint het leuke (en belangrijke) werk: het voeden van je zuurdesemstarter. Dit houdt je starter levend en actief, en zorgt ervoor dat hij sterk genoeg wordt om een prachtig brood te laten rijzen.
Tip: Voer je starter op vaste tijden Probeer je starter elke dag rond hetzelfde tijdstip te voeden (bijvoorbeeld elke 24 uur). Dit helpt bij het opbouwen van een stabiele en actieve microbenbalans.
ZUURDESEM STATER VOEDEN
1. Verwijder de helft van de Starter: Dit klinkt misschien zonde, maar het is nodig om de juiste zuurgraad te behouden. Je kunt het weggooien, maar nóg leuker: bewaar het “afval” voor pannenkoeken, crackers of zelfs vegan wafels!
2. Voeg opnieuw toe: 75 gr van hetzelfde (spelt)bloem + 75 gr lauwwarm water (45 graden Celsius).
3. Roer goed door met een spatel, dek af, en zet weer weg.
Herhaal dit proces elke dag, rond hetzelfde tijdstip. Na een paar dagen gaat je starter steeds actiever borrelen, ruikt hij fris en licht zurig (niet muffig of als rottend fruit), en verdubbelt hij in volume na het voeden. Dat is hét teken dat hij klaar is om mee te bakken.
Tip: Als je starter te zuur ruikt (bijv. naar Azijn) dan is hij mogelijk overgefermenteerd of te vaak ongevoerd gebelven. Geef hem een paar voedingen met een hogere verhouding bloem en water t.o.v. de start (1:5:5 – starter:water:bloem). Dit verlaagt de zuurgraad en herstelt de balans.
Wanneer is je Starter klaar?
Na 5 tot 7 dagen actief voeden is je starter klaar als: hij veel bubbels bevat, binnen 4 – 6 uur verdubbelt in volume na het voeden en fris-zurig ruits (niet als rotte eieren of schimmel). Doe de test: Schep een lepel van je starter in een glas water. Blijft hij drijven? Dan zit er genoeg lucht in — hij is actief en klaar om je eerste zuurdesembrood mee te bakken.
Doe de Zuurdesem Starter Test: Schep een lepel van je starter in een glas water. Blijft hij drijven? Dan zit er genoeg lucht in, hij is actief en klaar om je eerste zuurdesembrood mee te bakken.
Wat doe je als je Starter klaar is?
Gefeliciteerd! Je starter leeft, bruist en is bak-klaar. Vanaf nu hoef je hem niet meer dagelijks te voeden, tenzij je elke dag bakt. Bewaar hem in de koelkast en voed hem 1 keer per week om hem in leven te houden. Haal hem een dag voor het bakken uit de koelkast, voed hem en laat hem op kamertemperatuur actief worden. Zo houd je een sterke, stabiele starter bij de hand, klaar voor je volgende zuurdesemavontuur.


Met slechts twee ingrediënten, een beetje aandacht en een snufje geduld kun je je eigen zuurdesemstarter maken én voeden. Het is een klein dagelijks ritueel dat je verbindt met iets puurs en ambachtelijks. En wat je ervoor terugkrijgt? Geurig, goudbruin brood dat niet alleen je keuken vult met warmte, maar ook je hart.
Andere foodblogs
JANNE MEIJSSEN, oprichter van Vega Makkelijk, is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze heeft inmiddels vier kookboeken uitgebracht. Naast haar leuke baan heeft ze aandacht voor een gezond, voedzaam en lekker voedingspatroon. De kennis die zij hierin opdoet vertaalt zij in gezonde makkelijke recepten en informatieve blogs.