SEIZOENSGROENTEN KALENDER NEDERLAND

Seizoensgroenten kalender Nederland vertelt jou wanneer welke groentes op met grote kans op Nederlandse bodem is verbouwd, uit een onverwarmde kas of plastic tunnel komt. Deze groentes worden direct verkocht in de supermarkt nadat ze van het land zijn gehaald. Omdat deze groentes altijd vers worden aangeboden, zijn ze maar bepaalde periodes te koop in de supermarkt. Met deze kalender kan jij een duurzamere keuze maken voor de gerechten die jij klaarmaakt.

Zie je groentes buiten het Nederlandse seizoen in de schappen van de supermarkt? Dan zijn dit groentes die geteeld zijn in andere landen en getransporteerd naar Nederland. Of (en let op) dit zijn groentes die wél geteeld zijn in Nederland maar dan in een verwarmde kas. Dit is vaak een minder duurzame keuze in vergelijking met groentes verbouwd in de volle grond in het buitenland.

Een voordeel van verse groentes is dat deze meer vitamines bevatten dan groentes die een langere tijd liggen opgeslagen. Vaak zijn deze groentes ook een stuk smaakvoller. 

Daarnaast is het eten van seizoensgroenten een duurzame keuze. De producten komen vers uit je eigen omgeving, daardoor is de opslag van deze groentes kort en is er minder transport nodig. Ook is er minder broeikasgasuitstoot in vergelijking met groenten die zijn verbouwd in een verwarmde kas.

Seizoensgroenten kalender Nederland

Helaas is Milieu Centraal gestopt met het actualiseren van de groente- en fruitkalender. Het is daarom niet meer precies te zeggen welke groentes de minste milieu impact heeft. Deze kalender laat per seizoen en kalendermaand zien wanneer de kans het grootst is dat de groentes van Nederlandse bodem komt.

WINTER

seizoensgroenten kalender nederland 2

Receptinspiratie voor het winterseizoen: risotto met pompoen en salie, boerenkool pesto salade met bonen, noedels met gebakken radijsjes. Voor nog meer inspiratie met de ingrediënten uit het winterseizoen, gebruik dan de zoekfunctie.

LENTE

seizoensgroenten kalender nederland 3

Receptinspiratie voor het lenteseizoen: pompoen met witlof en blauwe kaas, rode kool met gorgonzola en balsamicostroop, flammkuche met groene asperges. Voor nog meer inspiratie met de ingrediënten uit het lenteseizoen, gebruik dan de zoekfunctie.

ZOMER

seizoensgroenten kalender nederland 4

Receptinspiratie voor de zomerseizoen: komkommersalade, nacho bloemkool schotel, polenta met zoete tomatensaus en geroosterde venkel. Voor nog meer inspiratie met de ingrediënten uit het zomerseizoen, gebruik dan de zoekfunctie.

HERFST

seizoensgroenten kalender nederland 1

Receptinspiratie voor  het herfstseizoen: courgette kaascake, pad thai met aubergine, fritatta met zoete aardappel. Voor nog meer inspiratie met de ingrediënten uit het herfst seizoen, gebruik dan de zoekfunctie.