WAT IS LACTOSE

In deze blog staat in het kort wat het is en wat het in het lichaam doet en welk lichaamseffect het heeft als iemand hier intolerant voor is. Deze blog geeft een lijst waar de melksuikers inzitten. Ben je een kaasliefhebber maar heb je de intolerantie? Er bestaan lactose arme kazen, kazen met een lager hoeveelheid melksuikers. Welke dat zijn lees je hier.

Ben je nieuwsgierig naar lactose vrije recepten? Dit staat altijd aangegeven bij de receptbeschrijving. Je kan ook altijd de zoekfunctie gebruiken om lactosevrije recepten te vinden.

Wat is lactose

Lactose is een suiker dat in melkproducten voorkomt, ookwel melksuiker genoemd. Het komt voor in melk van alle zoogdieren en in producten waarin deze melk is verwerkt. Dit symbool geeft aan welk recept lactosevrij is. Gebruik altijd het plantaardige ingrediënt als dit expliciet is aangegeven op de ingrediëntenlijst.

Het zit onder andere in melk (koe, geit en schaap), melkpoeder (gebruikt in deegwaren), kaas (koe, geit en schaap), cottage cheese (hüttenkäse), roomkaas, kwark, Skyr, (Griekse/Turkse) yoghurt, margarine.

Intolerantie

Iemand die lactose-intolerant is krijgt klachten wanneer hij of zij producten nuttigt die een bepaalde mate van deze melksuikers bevat. Het lichaam van iemand die intolerant is maakt onvoldoende lactase aan waarmee de melksuiker wordt verteerd. De melksuikers komen onverteerd in de dikke darm die daar een reactie op geeft. Zij kunnen hierdoor klachten ervaren als buikpijn, krampen, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Meer weten? Check deze website eens.

Lactose arme kazen

  • Pecorino
  • Grana Padano
  • Parmezaanse kaas
  • Gorgonzola
  • Oude geitenkaas
  • Oude goudse kaas

Oude en lang gerijpte en harde kazen bevatten minder lactose dan jonge kazen. Dit heeft te maken met de productiewijze van de kaas. Tijdens het rijpen van de kazen neemt de hoeveelheid melksuikers af.

Wat is lactose

TACO’S MET TOMATEN 
KIDNEYBONEN SALSA

ASPERGERS MET AVOCADO
EN EI

SPECULAAS BALLETJES
VAN WALNOOT