SOORTEN VEGETARISME

Vegetarisme is dichter bij dan je denkt! Misschien schuilt er wel al een vegetariër in jou..

Vegetarisme is meer dan alleen een dieet; het is een levensstijl die steeds populairder wordt. Mensen kiezen voor vegetarisme om verschillende redenen, waaronder ethische overwegingen, gezondheidsvoordelen en milieubewustzijn. Binnen de vegetarische gemeenschap zijn er echter verschillende vormen van vegetarisme, die variëren in de mate waarin dierlijke producten worden geconsumeerd.

In dit blog gaan we dieper in op enkele van de meest voorkomende vormen van vegetarisme. Wie weet ben jij al ongemerkt een vegetariër!

soorten vegetarisme

1.Ovo-vegetarisme

Ovo-vegetariërs eten geen vlees, vis of zuivelproducten, maar ze consumeren wel eieren. Eieren zijn een belangrijke bron van eiwitten en voedingsstoffen voor ovo-vegetariërs.

2. Lacto-vegetarisme

Lacto-vegetariërs vermijden vlees, vis en eieren, maar ze consumeren wel zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt. Zuivelproducten bieden lacto-vegetariërs een belangrijke bron van calcium en vitamine D.

3. Ovo-lacto vegetarisme

Ovo-lacto vegetariërs zijn de meest voorkomende vorm van vegetariërs. Ze eten geen vlees of vis, maar consumeren zowel eieren als zuivelproducten. Dit dieet biedt een breder scala aan voedingsstoffen en eiwitten

makkelijke vegetarische recepten soorten vegetarisme

4. Veganisme

Veganisme gaat een stap verder dan de bovengenoemde vormen van vegetarisme. Veganisten vermijden alle dierlijke producten, inclusief vlees, vis, eieren, zuivel en honing. Ze baseren hun dieet volledig op plantaardige voeding en vermijden ook dierlijke producten in andere aspecten van hun leven, zoals kleding en cosmetica.

VEGAN (veganisme): naast het niet consumeren van dierlijke voedingsmiddelen of daar waar dieren aan te pas zijn gekomen (zoals honing), vermijden zij ook dierlijke producten in alle vormen, bijv. leder.

Lees hier meer over veganisme en of deze levensstijl gezond is.

 

5. Pescotarisme

Pescotariërs eten vis en schaaldieren, maar vermijden ander vlees en gevogelte. Ze kunnen zuivelproducten en eieren in hun dieet opnemen, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeuren.

6. Pollotarisme

Pollotariërs eten pluimvee, zoals kip en kalkoen, maar vermijden andere vleessoorten, vis en rood vlees. Ze kunnen zuivelproducten en eieren in hun dieet opnemen.

7. Semi-vegetarisme

Semi-vegetariërs, ook wel flexitariërs genoemd, beperken hun vleesconsumptie, maar eten af en toe nog wel vlees. Dit dieet is vaak gericht op het verminderen van de milieu-impact van vleesconsumptie zonder volledig vegetarisch te worden.

Elk van deze vormen van vegetarisme heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. De keuze voor een bepaalde vorm van vegetarisme hangt af van persoonlijke overtuigingen, gezondheidsdoelen en ethische overwegingen. Ongeacht de vorm die iemand kiest, vegetarisme is een manier om bewustere keuzes te maken over voeding en bij te dragen aan een duurzamere en diervriendelijkere wereld.

Andere foodblogs

Makkelijke vegetarische salade recepten Atjar tjapoer kikkererwten salade met curry mayonaise
Atjar Tjampoer kikkererwten salade
Makkelijke vegetarische recepten avondeten Flammkuche met wortel rode ui en feta
Flammkuche met wortel rode ui en feta
Makkelijke vegetarische salade recepten Regenboogsalade met noedels
Regenboog salade met noedels
Makkelijke vegetarische recepten avondeten Vegetarische quesadilla uit de oven met linzen
Quesadilla uit de oven met linzen
Makkelijke vegetarische recepten avondeten Flammkuche met rode biet ricotta geitenkaas en walnoten
Flammkuche met rode biet en geitenkaas
Makkelijke vegetarische salade recepten Pompoen salade met feta en walnoten
Pompoen salade met feta en walnoten
Makkelijke vegetarische recepten Broodje met hummus pesto avocado en kiemgroente
Broodje hummus met avocado
Makkelijke vegetarische recepten Kaneelbroodjes maken zonder bladerdeeg
Eenvoudige smeuïge kaneelbroodjes
gezonde salades met weinig calorieën
Veldsla met tomaat komkommer en pesto

Ontvang de nieuwste blogs, recepten en inspiratie!

 • JANNE MEIJSSEN, oprichter van Vega Makkelijk, is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze heeft inmiddels drie kookboeken uitgebracht. Naast haar leuke baan heeft ze aandacht voor een gezond, voedzaam en lekker voedingspatroon. De kennis die zij hierin opdoet vertaalt zij in gezonde makkelijke recepten en informatieve blogs.

 • Bekijk ook eens

 • Boerenkool salade met kikkererwten tomaat en parmezaan
 • Makkelijke vegetarische recepten avondeten Tomaten orzo met paprika en crunchy salie
 • Makkelijke vegetarische recepten avondeten Spinazie ricotta taart met feta
 • Makkelijke vegetarische recepten Quinoa met oven gebakken groentes halloumi en muntdip
 •  

  Ontvang kookinspiratie, de nieuwste recepten en blogs

  Schrijf je in voor de

  NIEUWSBRIEF