KNOFLOOKBOTER MET GEPOFTE KNOFLOOK

De aromatische en zachte smaak van knoflook brengt jouw kruidenboter naar een heel nieuw niveau.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de knoflook voor door de buitenste schil te verwijderen, maar de teentjes aan elkaar te laten zitten. Snijd een stukje van de knoflooktopjes af, leg de bol met de gesneden kant naar boven op een bakplaat en bestrijk met een vleugje olie. Laat de knoflook ongeveer 35 minuten in de oven bakken, waardoor het zijn kenmerkende, zachte smaak ontwikkelt.

Laat de gepofte knoflook afkoelen en knijp het zalvende vruchtvlees uit de bol. Voeg dit toe aan een schaaltje met 200 gram ongezouten, zachte roomboter. Als je roomboter gebruikt, zorg er dan voor dat deze op kamertemperatuur is voordat je de knoflook toevoegt. Meng de knoflook en boter tot een smeuïge consistentie en voeg vervolgens (zee)zout toe naar smaak.

Deze heerlijke knoflookboter is een veelzijdige toevoeging aan je keuken. Bewaar het in de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen voordat je het serveert. Besmeer het op vers brood, voeg het toe aan gebakken aardappelen, gegrilde groenten of gebruik het als smaakvolle basis voor sauzen. Een onmisbaar element voor liefhebbers van knoflook!

Knoflookboter (gepoft)

Knoflookboter met gepofte knoflook

Bereidingstijd10 minuten
Oventijd35 minuten
Totale tijd45 minuten
Gang: dip
Trefwoord: knoflook, knoflookboter
Porties: 1 Schaaltje

Equipment

  • Oven

Ingrediënten

  • 1 bol Knoflook
  • 200 gr Roomboter ongezout op kamertemperatuur
  • Zeezout naar smaak

Instructies

  • Verwarmde oven op 200 graden. Pel de buitenste schil van de knoflook. De knoflookteentjes blijven nog aan elkaar zitten. Snij een stukje van de knoflooktopjes af. Leg de knoflookbol met de gesneden kant naar boven op de bakplaat en bestrijk met een beetje olie. Bak de knoflook ongeveer 35 min in de oven. 
  • Laat de knoflook afkoelen. Knijp het vruchtvlees van de knoflook uit de bol en doe in een schaaltje. Voeg de (zachte) boter toe. Als je roomboter gebruikt, zorg dan dat deze zacht is voordat je de knoflook toevoegt. Je kan de boter even verwarmen in de oven of magnetron. Of laat de boter vooraf opkamertemperatuur komen. 
  • Pureerde knoflook samen met de boter. Voeg daarna het (zee)zout toe. Bewaar de boter in de koelkast en laat op kamertemperatuur komen voordat je deze serveert.