WAAROM IS KAAS VERSLAVEND

WAAROM IS KAAS VERSLAVEND? “KAAS IS een soort zuivel crack”? Dit zegt de wetenschap over het verslavende effect van kaas (en andere voedingsmiddelen).

Er zijn momenten waarop voedsel niet alleen een bron van voeding is, maar ook een bron van genot. Dr. Neal Barnard heeft de discussie over voedselverslaving aangewakkerd met zijn uitspraak over het verslavende effect van zuivel, met name kaas. Zijn bewering dat kaas “een soort zuivelcrack” is, roept bij mij nieuwsgierigheid op en roept vragen op over de kracht van voeding op ons gedrag en welzijn.

Een recente uitspraak van Dr. Neal Barnard heeft opschudding veroorzaakt: zuivel, met name kaas, zou een verslavend effect hebben vergelijkbaar met dat van drugs. Laten we deze bewering eens nader bekijken en ontdekken wat de wetenschap erover te zeggen heeft.

 

Waarom is kaas verslavend

1. Casamorfine en de kaasparadox

Dr. Neal Barnard waarschuwt dat kaas, met zijn hoge gehalte aan caseïne, een stof bevat die vergelijkbaar is met morfine. De kern van Dr. Barnards betoog ligt in het eiwit genaamd caseïne, dat in melk wordt afgebroken tot casomorfine. Deze stof heeft een opiaat effect op ons lichaam, vergelijkbaar met morfine. Kaas, rijk aan caseïne, zou dus een soortgelijk verslavend potentieel hebben als opiaten.

Dr. Barnard benadrukt het aminozuur-ketenproces van caseïne, waarbij casomorfines zich aan opiaatreceptoren in de hersenen hechten, wat leidt tot een verlangen naar meer. Deze biochemische reactie lijkt op de mechanismen die ten grondslag liggen aan drugsverslaving

Er is momenteel geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat de verslavende eigenschappen van kaas ondersteunt.

Caseïne wordt inderdaad afgebroken tot casomorfines in het lichaam, maar betekent dit ook dat kaas een zuivelcrack is? Hoewel casomorfines opiaatachtige effecten hebben, is het belangrijk te benadrukken dat de concentraties in kaas niet te vergelijken zijn met die in echte opiaten. Er is meer onderzoek nodig om de vermeende verslavende eigenschappen van kaas volledig te begrijpen.

2. Verslavende voedingsmiddelen

Wel is er door Yale Food Addiction Scale (YFAS) wetenschappelijk onderzoek gedaan naar verslavende voedingsmiddelen. Dit onderzoek beperkt zich niet tot alleen zuivel. In lijn met Dr. Barnards focus op bewerkte voedingsmiddelen, blijkt dat sterk bewerkte voeding, rijk aan vet en geraffineerde koolhydraten, vaak geassocieerd wordt met gedrag dat lijkt op verslaving. Voedingsmiddelen met deze samenstelling kunnen mogelijke triggers zijn voor verslavend eetgedrag.

#10. Kaas: staat op nummer 10 van de lijst van verslavende voedingsmiddelen.

3. Oorzaken voedselverslaving

Het Yale Food Addiction Scale (YFAS) is ontwikkeld om symptomen van verslavend eetgedrag te kwantificeren, gekenmerkt door verlies van controle over consumptie en voortgezet gebruik ondanks negatieve gevolgen. Onderzoekers wijzen op de mogelijkheid dat bepaalde voedingsmiddelen verslavend gedrag kunnen triggeren, wat kan leiden tot onbedoeld overeten.

Voedselverslaving blijkt complex te zijn en wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het gaat niet alleen om de chemische samenstelling van voedingsmiddelen, maar ook om psychologische en gedragsmatige aspecten. Het verlangen naar bepaalde voedingsmiddelen kan worden geassocieerd met beloningssystemen in de hersenen, gewoonten en zelfs emotionele factoren.

Sterk bewerkte voeding, rijk aan vet en geraffineerde koolhydraten worden sterk geassocieerd met voedselverslaving.

Waarom worden bepaalde voedingsmiddelen als verslavend beschouwd? Het antwoord ligt in de samenstelling van deze voeding. Vooral sterk bewerkte voedingsmiddelen, die mogelijk kenmerken delen met drugsverslaving (bijvoorbeeld hoge dosis, snelle absorptiesnelheid), lijken bijzonder geassocieerd te zijn met “voedselverslaving”.

3. Conclusie: waarom is kaas verslavend?

Terwijl de beweringen over de verslavende aard van kaas opwindend kunnen klinken, is het cruciaal om wetenschappelijke feiten en nuances in overweging te nemen. Voedingskeuzes worden niet alleen bepaald door de chemie van voedingsmiddelen, maar ook door individuele behoeften en omstandigheden. 

Laten we blijven streven naar een gebalanceerd dieet en begrip krijgen voor de complexiteit van voedselverslaving. Misschien is kaas geen zuivelcrack, maar eerder een delicatesse die we met mate kunnen genieten, zonder de last van verslaving.

Andere foodblogs

omelet met gochujang chili pasta
Omelet met gochujang chili pasta
Makkelijke vegetarische recepten Courgette ontbijtbowl met Skyr
Courgette ontbijtbowl met Skyr
Makkelijke vegetarische recepten Hete bliksem met gekarameliseerde pecannoten
Hete bliksem met gekarameliseerde pecannoten
Makkelijke vegetarische recepten Bananencake met walnoten en amandelmeel
Bananencake met walnoten en amandelmeel
Makkelijke vegetarische recepten Boerenkool salade met zoete aardappel blauwe bessen en pecannoten
Boerenkool salade met zoete aardappel blauwe bessen en pecannoten
Gekarameliseerde pecannoten maken
Gekarameliseerde pecannoten maken
Makkelijke vegetarische recepten avondeten Pompoen met couscous en feta
Couscous met pompoen feta en citroen

Ontvang de nieuwste recepten en inspiratie in je inbox

  • JANNE MEIJSSEN, oprichter van Vega Makkelijk, is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze heeft twee kookboeken uitgebracht en is inmiddels bezig met het derde kookboek. Naast haar leuke baan heeft ze aandacht voor een gezond, voedzaam en lekker voedingspatroon. De kennis die zij hierin opdoet vertaalt zij in gezonde makkelijke recepten en interessante blogs.

  • Bekijk ook eens

  • Boerenkool salade met kikkererwten tomaat en parmezaan
  • Makkelijke vegetarische recepten avondeten Tomaten orzo met paprika en crunchy salie
  • Makkelijke vegetarische recepten avondeten Spinazie ricotta taart met feta
  • Makkelijke vegetarische recepten Quinoa met oven gebakken groentes halloumi en muntdip