WAAROM IS KAAS VERSLAVEND

WAAROM IS KAAS VERSLAVEND? “KAAS IS een soort zuivel crack”? Dit zegt de wetenschap over het verslavende effect van kaas (en andere voedingsmiddelen).

Er zijn momenten waarop voedsel niet alleen een bron van voeding is, maar ook een bron van genot. Dr. Neal Barnard heeft de discussie over voedselverslaving aangewakkerd met zijn uitspraak over het verslavende effect van zuivel, met name kaas. Zijn bewering dat kaas “een soort zuivelcrack” is, roept bij mij nieuwsgierigheid op en roept vragen op over de kracht van voeding op ons gedrag en welzijn.

Een recente uitspraak van Dr. Neal Barnard heeft opschudding veroorzaakt: zuivel, met name kaas, zou een verslavend effect hebben vergelijkbaar met dat van drugs. Laten we deze bewering eens nader bekijken en ontdekken wat de wetenschap erover te zeggen heeft.

 

Waarom is kaas verslavend

1. Casamorfine en de kaasparadox

Dr. Neal Barnard waarschuwt dat kaas, met zijn hoge gehalte aan caseïne, een stof bevat die vergelijkbaar is met morfine. De kern van Dr. Barnards betoog ligt in het eiwit genaamd caseïne, dat in melk wordt afgebroken tot casomorfine. Deze stof heeft een opiaat effect op ons lichaam, vergelijkbaar met morfine. Kaas, rijk aan caseïne, zou dus een soortgelijk verslavend potentieel hebben als opiaten.

Dr. Barnard benadrukt het aminozuur-ketenproces van caseïne, waarbij casomorfines zich aan opiaatreceptoren in de hersenen hechten, wat leidt tot een verlangen naar meer. Deze biochemische reactie lijkt op de mechanismen die ten grondslag liggen aan drugsverslaving

Er is momenteel geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat de verslavende eigenschappen van kaas ondersteunt.

Caseïne wordt inderdaad afgebroken tot casomorfines in het lichaam, maar betekent dit ook dat kaas een zuivelcrack is? Hoewel casomorfines opiaatachtige effecten hebben, is het belangrijk te benadrukken dat de concentraties in kaas niet te vergelijken zijn met die in echte opiaten. Er is meer onderzoek nodig om de vermeende verslavende eigenschappen van kaas volledig te begrijpen.

2. Verslavende voedingsmiddelen

Wel is er door Yale Food Addiction Scale (YFAS) wetenschappelijk onderzoek gedaan naar verslavende voedingsmiddelen. Dit onderzoek beperkt zich niet tot alleen zuivel. In lijn met Dr. Barnards focus op bewerkte voedingsmiddelen, blijkt dat sterk bewerkte voeding, rijk aan vet en geraffineerde koolhydraten, vaak geassocieerd wordt met gedrag dat lijkt op verslaving. Voedingsmiddelen met deze samenstelling kunnen mogelijke triggers zijn voor verslavend eetgedrag.

#10. Kaas: staat op nummer 10 van de lijst van verslavende voedingsmiddelen.

3. Oorzaken voedselverslaving

Het Yale Food Addiction Scale (YFAS) is ontwikkeld om symptomen van verslavend eetgedrag te kwantificeren, gekenmerkt door verlies van controle over consumptie en voortgezet gebruik ondanks negatieve gevolgen. Onderzoekers wijzen op de mogelijkheid dat bepaalde voedingsmiddelen verslavend gedrag kunnen triggeren, wat kan leiden tot onbedoeld overeten.

Voedselverslaving blijkt complex te zijn en wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het gaat niet alleen om de chemische samenstelling van voedingsmiddelen, maar ook om psychologische en gedragsmatige aspecten. Het verlangen naar bepaalde voedingsmiddelen kan worden geassocieerd met beloningssystemen in de hersenen, gewoonten en zelfs emotionele factoren.

Sterk bewerkte voeding, rijk aan vet en geraffineerde koolhydraten worden sterk geassocieerd met voedselverslaving.

Waarom worden bepaalde voedingsmiddelen als verslavend beschouwd? Het antwoord ligt in de samenstelling van deze voeding. Vooral sterk bewerkte voedingsmiddelen, die mogelijk kenmerken delen met drugsverslaving (bijvoorbeeld hoge dosis, snelle absorptiesnelheid), lijken bijzonder geassocieerd te zijn met “voedselverslaving”.

3. Conclusie: waarom is kaas verslavend?

Terwijl de beweringen over de verslavende aard van kaas opwindend kunnen klinken, is het cruciaal om wetenschappelijke feiten en nuances in overweging te nemen. Voedingskeuzes worden niet alleen bepaald door de chemie van voedingsmiddelen, maar ook door individuele behoeften en omstandigheden. 

Laten we blijven streven naar een gebalanceerd dieet en begrip krijgen voor de complexiteit van voedselverslaving. Misschien is kaas geen zuivelcrack, maar eerder een delicatesse die we met mate kunnen genieten, zonder de last van verslaving.

Andere foodblogs

Makkelijke vegetarische recepten avondeten Vegetarische butter chicken met aubergine en witte bonen
Butter chicken with no-chicken
naanbrood van cottage cheese en ei - makkelijke vegetarische recepten
Naanbrood van cottage cheese en ei
Makkelijke vegetarische recepten avondeten Gebakken wraps met zwarte bonen tomaten vulling
Gebakken wraps met zwarte bonen tomaten vulling
Vegetarische rendang van spitskool en oesterzwammen makkelijke vegetarische recepten avondeten
Rendang van spitskool en oesterzwammen
Gezonde carrot cake met griekse yoghurt walnoten en rozijnen
Gezonde carrot cake met Griekse yoghurt
Vegetarische saté recept van tofu met rijst en sperziebonen
Saté van tofu met rijst en sperziebonen
Makkelijke vegetarische salade recepten Atjar tjapoer kikkererwten salade met curry mayonaise
Atjar Tjampoer kikkererwten salade
Crackers met eiersalade
Crackers met eiersalade
Makkelijke vegetarische recepten avondeten Flammkuche met wortel rode ui en feta
Flammkuche met wortel rode ui en feta
Makkelijke vegetarische salade recepten Regenboogsalade met noedels
Regenboog salade met noedels
Makkelijke vegetarische recepten avondeten Vegetarische quesadilla uit de oven met linzen
Quesadilla uit de oven met linzen
Makkelijke vegetarische recepten avondeten Flammkuche met rode biet ricotta geitenkaas en walnoten
Flammkuche met rode biet en geitenkaas
Makkelijke vegetarische salade recepten Pompoen salade met feta en walnoten
Pompoen salade met feta en walnoten
Makkelijke vegetarische recepten Broodje met hummus pesto avocado en kiemgroente
Broodje hummus met avocado
Makkelijke vegetarische recepten Kaneelbroodjes maken zonder bladerdeeg
Eenvoudige smeuïge kaneelbroodjes

Ontvang de nieuwste blogs, recepten en inspiratie!

 • JANNE MEIJSSEN, oprichter van Vega Makkelijk, is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze heeft inmiddels drie kookboeken uitgebracht. Naast haar leuke baan heeft ze aandacht voor een gezond, voedzaam en lekker voedingspatroon. De kennis die zij hierin opdoet vertaalt zij in gezonde makkelijke recepten en informatieve blogs.

 • Bekijk ook eens

 • Bananencake met chocolade en zonder suiker
 • Makkelijke vegetarische salade recepten
 • Makkelijke vegetarische salade recepten
 • Makkelijke vegetarische recepten avondeten Nacho bloemkoolschotel
 •  

  Ontvang kookinspiratie, de nieuwste recepten en blogs

  Schrijf je in voor de

  NIEUWSBRIEF